Barn är ingen självklarthet för alla...

Något jag har tänkt och reagerat på under många år är folks inställning till barn och den fullständiga självklarheten att alla ska skaffa barn.
Detta är något som jag upplevt främst från kvinnor och då gärna mammor, de ställer frågor till höger och vänster om när man egentligen ska skaffa barn och slänger ur sig kommentarer som " annat blir det när du skaffar barn, då....osv ".
 
Något jag tycker är viktigt att lyfta är att det inte är självklart för alla att skaffa barn, kanske vill man inte ha barn, kanske kan man inte få barn eller så kanske man prioriterar annat först och har vissa tankar och planer på hur man vill ha det och saker man vill göra innan man skaffar en familj.
 
Att barn är meningen med livet är något som sägs ganska ofta oxå av samma personer som kläcker kommentarerna ovan och min snabba respons jag får i huvudet ( men aldrig säger ) är att om man inte skaffar barn av en eller annan anledning, har man ingen mening då eller vadå ? 
 
Snälla snälla snälla ha stor respekt för att människor har olika liv och olika situationer och att det inte är lika lätt och självklart för alla. Jag glömmer aldrig den smärtan som en kvinna i 50 års åldern visade i ansiktet när hon sa att hon inte kunnat få barn i sitt liv och hur många gånger hon mått dåligt över det.
 
Missförstå mig rätt nu, detta är inget hatinlägg mot mammor och barn! Jag älskar barn och familjer och allt sånt...men jag vill ändå plantera en tanke hos människor i hur man uttrycker sig och att man inte behöver ta för givet att barn är så jävla självklart för alla. 
 
Tankar runt detta ?

Seriöst...är det verkligen INGEN av alla dessa som läst inlägget idag som har en enda åsikt ?!?
Kom igen nu !Kommentarer

Ur snygg blogg!
Lust att göra bloglovinbyte?
Kram

Svar: tack så mycket, nä jag gör inga sånna byten.Följ min blogg om du gillar den...att samla är ingenting för mig

kram
Sanna

Jag håller med dig till hundra. Jag får ständigt höra att jag kommer ändra min syn på barn och moderskap men det inträffar aldrig. Jag vet mycket väl att sådant kan ändras med tiden men jag har valt bort moderskapet, jag är inte en kvinna som ser det som en självklarhet, vilket det inte är. Det är ett helt fritt val och jag är inte konstig eller mindre kvinna för det.
Får många konstiga blickar från oförstående, instängda kvinnor som tycker att alla kvinnor SKA vilja ha barn och SKA skaffa barn.

Svar: tack för din kommentar ! jag tycker det är otroligt viktigt att man har respekt för vad folk väljer för liv så länge det inte skadar någon annan. Jag tänker även på hur ont i hjärtat det måste göra för alla dom som vill skaffa barn men inte kan när folk frågar om barn och varför de inte skaffar. För det är ju inget självklart att alla kan få liksom....jag tycker man måste börja prata mer om det
Sanna

Oj vad jag håller med. Har själv hamnat i en situation där jag blev gravid för 1 1/2 år sedan och det var ett utomkvedshavandeskap. Det ledde till akut operation, jag blödde väldigt mycket och blev av med ena äggledaren. Och nu vet de inte om jag kommer att kunna bli gravid, inte med IVF heller. Och folk TJATAR. Släktingar ringer och tjatar och jag får förklara om och om igen att vi FÖRSÖKER men att det kanske inte går och att jag blir ledsen som hela tiden blir påmind om deras "krav". Jag har alltid velat ha en stor familj och velat adoptera, och nu kanske det är det enda alternativet vi hör och då får man till svar: Ja men ni måste ju ha riktiga barn också. Jag blir vansinnig!! EN familj är en familj hur den än uppstått eller sats samman.

Puh! Så då fick jag avreagera mig lite haha!

Svar: ojoj jag beklagar verkligen, det måste vara väldigt jobbigt att både uppleva detta och få dessa kommentarer. Det är inte så jätteroligt att gå omkring och berätta att man försöker och så går det inte kan jag tänka och så deras tjat. ursch ! Jag önskar er all lycka till och hoppas att ni antingen får biologiska barn eller att ni har möjlighet att adoptera, det är otroligt många barn som behöver underbara föräldrar så det är ju en fantastisk möjlighet att förändra ett barns liv.
Lycka till !!
Sanna

Ja men visst är det så! Det är inte självklart att gå barn och vissa gör faktiskt valet att inte skaffa barn. Endel blir med barn på löpande band trots att de kanske inte alls är bra föräldrar, medan andra kämpar i åratal för att aldrig lyckas men skulle vara de absolut bästa föräldrarna man skulle kunna tänka sig.

man får akta sig för vad man säger, helt klart.
Jag trodde det skulle gå ganska så fort att bli gravid, "alla" kompisar lyckades typ direkt, så när så inte var fallet hann jag bli lite nervig, läste lite på nätet och insåg att det faktiskt är vanligt att det tar minst ett halvår. Men också att 98 % av alla som försöker faktiskt lyckas tillslut.

Man ska inte ta barn för givet, eller att bli mamma eller pappa. Och man ska absolut akta sig för hur man uttrycker sig! Samtidigt måste man ju få ha sina egna åsikter, tycker man att barn är det bästa i världen så måste man ju få säga det också, samt uttrycka sin lycka för att ha kunnat bli med barn.

Svar: ja de som pratar högt är ju gärna de som det går så lätt för...att dom blir gravida direkt och att det gick så mycket fortare än vad dom hade trott och sådär...det är sällan man pratar om att det går trögt och att det faktiskt inte är möjligt. Jag skulle vilja ändra lite på det för att släppa pressen som många par nog känner.
Precis som du säger så ska man absolut uttrycka sin lycka över att kunna få barn och ha barn, det jag tänker är snarare hur man pratar med andra vuxna människor som deras situation och hur de ska göra i sitt liv. Bara för att jag gör ett val i livet så är det ju inte säkert att andra vill eller kan göra det valet. Ha en underbar dag och tack för din kommentar <3
Sanna

Mycket intressant :) Själv har jag två barn och för mig är de naturligtvis meningen med livet utan att mena att barn i allmänhet är meningen med livet. Jag var länge fast besluten om att inte försöka få några egna barn och det väckte mycket reaktioner. Jag var nöjd med livet och såg inte alls hur barn skulle passa in i min livsstil. När jag ändrade mig så fick jag många "vad var det jag sa-kommentarer" men ingen förstod att när jag sa att jag inte vill ha barn så menade jag det, men något fick mig att ändra på det och sen när har man inte rätt att ändra sig? Jag frågar aldrig människor om detta för precis som du skriver är det ingen självklarhet och ibland finns de som inte kan få barn och det kan vara en stor sorg. Gillar Louise Hoffstens text: Only the dead fish follow the stream - man lever sitt liv precis så som man vill det själv det är mitt viktigaste budskap till mina barn!

Svar: sjävklart så är ju de barn man skaffar det bästa i ens liv det mot säger jag mig absolut inte. Fan så känner jag bara för min lilla hund så hur känner man då inte för sina älskade barn liksom...barn är helt fantastiska och underbara ! Det jag verkligen inte pallar är att dessa nyfikna frågor man får om man verkligen inte ska ta och skaffa barn snart eller inte ifrån vuxna människor. Jag menar bara att kanske vill man inte skaffa barn, eller så kan man inte få barn. Man kanske försöker men att det inte funkar eller så vill man göra andra saker i livet och precis som du säger så har man ju rätt att ändra sig...de där vad va det jag sa-kommentarerna är ju bara så jävla äckliga. Fan fattar inte folk att man går igenom olika stadier i livet och att man kan ändra sig liksom ?! all lycka till dig och din familj och krama dina barn från mig ;)
Sanna

Herregud, snacka om förlegad kvinnosyn. Vad grundar du dina argument på? "Folks inställning till barn.." Gamla fördomar som dessa kanske lever kvar på landsbygden och i småstäder, men inte ute i den stora världen.

Svar: ja visst är det en förlegad kvinnosyn....mina erfarenheter om vad folk har för inställning till " att skaffa barn " för det är det de hela handlar om. Inte själva inställningen till barn utan mig som inte skaffat barn av en eller annan anledning är ifrån mitt eget liv och kommentarer som jag själv fått samt som mina kompisar fått. Mina argument grundar jag på min egna åsikt och min rätt att själv få bestämma vad jag vill vet mitt liv. Haha okej jag får flytta ut i den stora världen då da...vart nu den är ;) tack för din kommentar Jess, ha en underbar dag !
Sanna

Min pojkväns syster tjatar nästan varje gång vi ses om att han å jag ska skaffa barn.. "när ska ni skaffa barn? " NÄR ni skaffar barn..." " Tänk på att när ni skaffar barn.." Hallå lixom är väl inte hennes ensak :(

Svar: ja det är ju det som är ett problem, folk tar så förgivet att man ska och att man kan få barn. Det är ju inte säkert för alla liksom...
Sanna

Nu har jag själv barn och har alltid vetat att jag vill ha det och att det är en stor del av mig.
Men.
Att alla vill ha det är inte en självklarhet. För mig var det en självklarhet, men det betyder inte att det är det för dig. Likaväl som det för mig var en självklarhet att vilja bo hus medans du kanske aldrig kan tänka dig det utan vill bo i hyresrätt mitt i stan.

Vet att vi pratade om detta med min svägerska, som inte har några barn, och hennes bror frågade om hon någon gång ville ha barn, som en öppen fråga, och hon reagerade med att tycka att hon inte är så gammal. Då sa jag det att det var inte så han menade, utan han undrade om du någonsin ville ha barn, då svarade hon ja det är klart, så sa jag att nej, det är inte klart, alla vill inte det.

Så visst är det viktigt att belysa att alla inte vill, att alla inte kan och att vissa försöker år efter år. Det är en otroligt känslig fråga det här, nästan hur man än ställer frågan.

Nu har jag själv barn och har alltid vetat att jag vill ha det och att det är en stor del av mig.
Men.
Att alla vill ha det är inte en självklarhet. För mig var det en självklarhet, men det betyder inte att det är det för dig. Likaväl som det för mig var en självklarhet att vilja bo hus medans du kanske aldrig kan tänka dig det utan vill bo i hyresrätt mitt i stan.

Vet att vi pratade om detta med min svägerska, som inte har några barn, och hennes bror frågade om hon någon gång ville ha barn, som en öppen fråga, och hon reagerade med att tycka att hon inte är så gammal. Då sa jag det att det var inte så han menade, utan han undrade om du någonsin ville ha barn, då svarade hon ja det är klart, så sa jag att nej, det är inte klart, alla vill inte det.

Så visst är det viktigt att belysa att alla inte vill, att alla inte kan och att vissa försöker år efter år. Det är en otroligt känslig fråga det här, nästan hur man än ställer frågan.

Nu har jag själv barn och har alltid vetat att jag vill ha det och att det är en stor del av mig.
Men.
Att alla vill ha det är inte en självklarhet. För mig var det en självklarhet, men det betyder inte att det är det för dig. Likaväl som det för mig var en självklarhet att vilja bo hus medans du kanske aldrig kan tänka dig det utan vill bo i hyresrätt mitt i stan.

Vet att vi pratade om detta med min svägerska, som inte har några barn, och hennes bror frågade om hon någon gång ville ha barn, som en öppen fråga, och hon reagerade med att tycka att hon inte är så gammal. Då sa jag det att det var inte så han menade, utan han undrade om du någonsin ville ha barn, då svarade hon ja det är klart, så sa jag att nej, det är inte klart, alla vill inte det.

Så visst är det viktigt att belysa att alla inte vill, att alla inte kan och att vissa försöker år efter år. Det är en otroligt känslig fråga det här, nästan hur man än ställer frågan.

Svar: absolut, håller helt med dig !
Sanna

jag håller med! bra skrivet! Man ska akta sig för att säga sådana kommentarer speciellt om någon som du skrev inte kan få barn eller kanske har förlorat ett barn.

De finns ju inga regler för att de är de som de rätta valet, tycker det är bättre att folk som inte vill bli föräldrar väljer bort de. Så kan man göra de som gör en lycklig i livet. Är själv uppvuxen utan pappa då min pappa inte ville bli pappa men valde att skaffa barn ändå. Men alla är vi olika :)

Svar: ja det är ju så att detta är ett väldigt känsligt ämne och vill man men inte kan få barn så är det ju klart att det gör jävligt ont i hjärtat när folk är och tjatar om ifall man inte ska skaffa barn snart. Själv är jag lite nervös över att jag inte kan få och bara jag tycker det är svinjobbigt när folk tjatar...vad ska man inte göra då om man verkligen vet att det inte kommer gå ?!?
Sanna


Kom ihåg


Trackback