Bra Initiativ med tanke på dagens klimat bland unga!

BRÅ bygger ett brottsrum


Nu lanseras ny sajt för att öka ungas kunskap om brott

Hot, misshandel och dragna knivar.


Våldet bland Sveriges unga är utbrett - men kunskapen om det liten.

I dag lanserar BRÅ en ny sajt som ska öka medvetenheten om ungdomsbrottslighet.

Riccardo, 16, misshandlades till döds i samband med en fest i Stockholm förra året. Fallet väckte stor uppmärksamhet och satte fart på diskussionen om ungdomsvåldet och brottsligheten bland landets unga.

Vilka konsekvenser kan ett slag eller en spark en sen fredagskväll få?

Med hjälp av ett fiktivt misshandelsfall vill BRÅ sprida kunskap om vad det egentligen innebär att begå ett brott.

Misshandel och rättegång


Via den nystartade sajten brottsrummet.se följer vi Johan, 19 och hans kompis Peter på festen som spårar ur och slutar med misshandel och rättegång.

- Rent praktiskt så klickar man sig fram genom olika sekvenser och får svara på frågor. Vår förhoppning är att man efter att ha spelat spelet förstår vad ord som häktad, gripen, anhållen, åtalad, rättegång, och dom innebär, säger Jan Andersson, generaldirektör på BRÅ.

- Rättsfallet finns för att visa att misshandel är ett brott och vilka konsekvenser det kan få.

Samtal och mejl


2005 uppgav runt 15 procent av Sveriges niondeklassare att de någon gång hade begått ett våldsbrott. Ungdomsbrottsligheten är med vissa mindre undantag spridd över hela landet enligt en undersökning från BRÅ.

Men trots att det är så vanligt saknas tillräckligt med kunskap, bland unga såväl som bland vuxna. BRÅ får redan i dag ta emot många samtal och mejl från elever och lärare. Medierna rapporterar ofta om brott, vilket väcker många frågor, säger Jan Andersson.

- Vi vill också stimulera lärarna att i ännu högre grad diskutera rätt och fel i skolan. Det är i dag till stor del lärarnas uppgift att, tillsammans med föräldrarna, förklara för eleverna var gränserna går för frågor om vad som är rätt och fel. Vi vill vara en resurs i detta arbete.
Kommentarer

bra sajt. och bra att du uppmärksammar det! ju fler som skriver om det desto större chans att ungdomarna hittar dit!

tjo!


Kom ihåg


Trackback