Är du håroholic ??

Är du en håroholic?Kort, långt, mörkt, ljust, rakt, lockigt... Frisyrbyte har blivit den nya lyckokicken Visst trånar vi alla efter ett ny-stylat, glänsande glamourhår.En fix som kan förvandla kvinnor till besatta håroholics!- Inte konstigt, håret är din starkaste signal till omvärlden vem du är, säger etnologen Marie Nordberg.Ny frisyr och din look kan förändras dramatiskt. Visst älskar vi känslan av nyklippt, fräscht, blankt hår.Vissa av oss blir som fixerade av ständig förnyelse, inspirerade av Hollywoodstärnor som Keira Knightley, 22 och Beyoncé Knowles, 26, som skrider röda mattan fram i ständigt nya drömhår.
Håret - en viktig symbol
Frågan är varför just det perfekta håret är så viktigt för oss? Steve Terry, som är är världsrenommerad stjärnfrisör och creative director på Toni & Guy i Stockholm, säger:
- It's so in your face! Håret är det första du lägger märke till, hår och ögon, och en viktig symbol för vem du är. Därför är det så, så viktigt att få det rätt.
Lyckas du kan du erövra världen! En dålig hårdag kan vara en mellan-liv-och-död-grej.
Ger välmående Mode och influenser rör sig snabbare och snabbare. Mer än någonsin suktar vi efter ständig förändring. Se bara till trendkänsliga H&M som ökat årets modesäsonger, från fyra till sex.Och eftersom håret är vår främsta accessoar spinner önskan att förnya frisyren med i farten, menar Steve Terry. Och det är så enkelt. Ett par clip-in-extensions plus fem minuter och pagen har förtrollats till böljande lockar.- Nytt vackert hår ger en fix av välmående, säger Steve Terry.
En risk att uppfattas oäkta - Håret är mycket starkt kopplat till vår självbild, förklarar Marie Nordberg, etnolog vid Karlstads universitet som forskar på hår som social markör.- Det säger mer om din identitet, hur du ser på dig själv med andras ögon än något annat. Håret byter du inte lika lätt som kläder, därför väljer du också stilen med mer omsorg.Omsorgen kan slå fel. Marie Nordberg varnar:- Ägnar du dig för mycket åt ditt hår finns risken att människor runt omkring uppfattar dig, inte bara som fåfäng och självupptagen, utan oäkta - fejk.Ulrika Lundberg
Detta signalerar din frisyr
Intelligent, temperamentsfull eller sexig? Hänger det på håret? Ja, kanske. Det här är vad ditt frisyrval egentligen säger om dig, enligt sajten hairstyle.com:
Rött hår - Temperament, femme fatale, någon som älskar uppmärksamhet.
Kortklippt - Intelligent, öppen, ärlig, sofistikerad.
Blont hår - Ungdomlighet, full av kraft och mycket, mycket sexighet!
Lockar vs. rakt - Busiga vågor ger intryck av lekfullhet och sorglös värme. Rakt hår berättar att du är samlad, elegant - stylish.
Långt - Självförtroende och sensualitet - om det är välvårdat! Risigt kan det tvärtom ge skenet av att du är osäker och försöker dölja din kropp.
Brunt/svart hår - Klass och skärpa, någon med båda fötterna tryggt på jorden.
Axellångt - Klassisk, stark, både vacker och smart.

Testa dig själv: Är du en håroholic?
Stämmer följande in på dig? Svara ja eller nej till påståendena nedan.
Mmmh, jag har rubbet: italiensk plattång, monsterfön, värmespolar, lock- OCH krustång!
Jag lämnar alltid salongen med superdyra stylingprodukter.
Poshpage, locksvall, lugg, blont, lila-rött, - jag har provat allt!
Riktigt dåliga hårdagar har jag övervägt att sjukanmäla mig.
Jag har en grymt nära relation till min frisör.
Håret är min viktigaste accessoar.
Vännerna har slutat kommentera mina nya klipp.

Kolla ditt resultat:
Har du svarat "Ja" på minst fyra av frågorna är symptomen entydiga. Stämmer alla sju är du fullt utvecklad håroholic!

Kan frisyrmanin bli en farlig fixering?
Thomas Johansson är socialpsykolog och har skrivit boken "Makeovermani":
- För de allra flesta individer blir inte fixeringar som den här något allvarligt problem. Frågan är om håret är det enda du försöker förändra? Är du missnöjd med hela ditt utseende och desperat försöker motsvara de perfekta skönhetsidealen så till den grad att du lider måste du söka hjälp hos en psykolog.

artikel ur  Aftonbladet

1 kommentar
Fredrik

Hejsan! Jag är en kille som har ett stort intresse för socialpsykologi, är du också intresserad av ämnet? Jag ser att du skriver mycket om hårmode, men på bloggportalen.se så kommer du upp då man söker på socialpsykolog. Kanske det är något fel? Bästa hälsningar Fredrik.